borddækning konfirmation
Borddækning til konfirmation

Inspiration til den fineste borddækning til din konfirmation

Stefanie Frid Jørgensen 23. juni 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du holde konfirmation, men har du ikke helt styr på, hvordan glassene skal stå? Eller hvilken dug, du skal vælge? Her kan du finde inspiration til den fineste borddækning til din konfirmation.

Pyyyyh! Der er mange ting, du skal have styr på til din konfirmationsfest! Tøjet, håret, ønskelisten og invitationer. Men hov – ved du egentlig, hvordan man dækker et flot festbord?

Borddækning til konfirmation for begyndere

Det kan godt være, at du ikke har dækket et flot bord før, men det er faktisk ikke særlig svært. Med få tricks kan du få borddækning til din konfirmation til at stråle! Selvfølgelig skal glassene og bestikket være rent, og dugen skal ikke være krøllet. Det er det første, du skal have styr på. Og så er der nogle helt særlige traditioner inden for borddækning, som du kan følge. Dem kan du også læse om i denne artikel.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dug

Den allerførste ting, du skal have styr på i din borddækning, er dugen. Det er superflot med en klassisk hvid dug, som er neutral og ikke stjæler fokus fra den anden bordpynt, du vælger at sætte på bordene. Men hvis du nu har valgt at bruge én eller to specielle farver, som en del af dit tema til festen, så kan du sagtens vælge en farvet dug, der er med til at gøre borddækningen mere dig.

Når du har valgt dugen, kan du enten lægge dugen lige på, så siderne har lige meget stof ud fra bordet på alle sider, men du kan også vælge at være lidt krea med dugen. Har du en hvid dug, kan du lave farvede stempler på dugen med maling og blade fra haven. Mal dit blad i en farve og sæt så et aftryk på dugen. Det giver en superflot effekt.

Du kan også vælge at gøre enderne på dugen fine ved at samle dem sammen og binde en sløjfe rundt om med et silkebånd. Det giver dugen, og borddækning til din konfirmation, et sødt pift.

Servietter

Servietter er prikken over i’et på borddækningen til din konfirmation. Du kan vælge at lave en flot pompom eller folde den som en svane. Du kan også sætte et billede af dig selv på servietten, som den bliver både sjov og personlig.

Servietterne til din konfirmation skal ikke blot pynte, de skal også bruges. Hvis du vælger farverede servietter, er det derfor en god ide at vælge nogle, hvor farven ikke smitter af.

Bordkort

En vigtig del af borddækning til konfirmaiton er selvfølgelig bordkort, så dine gæster ved, hvor de skal sidde henne. Der er ingen regler for, hvordan dine bordkort skal se ud, og du kan være lige så kreativ, som du har lyst til. Du kan enten gå den klassiske vej og bruge foldede bordkort med navn på, eller du kan gå all in og lave bordkort ud af blade fra haven, fyrfadslys eller noget andet kreativt.

Sådan laver du borddækning til konfirmation

Når dugen er lagt, som du gerne vil have den, så start med at sætte en tallerken ud fra hver stol og derefter bestikket. Brug lidt ekstra tid på at stille det helt lige, hvis du vil have et flot og gennemført look.

Bestik

I følge traditionerne skal knivene ligge til højre for tallerkenen og med knivbladet ved ind ad. Gaflen skal ligge til venstre for tallerkenen. Hvis forretten skal spises med ske, skal skeen ligge yderst til højre. Hvis I skal spise flere retter, så skal du også have flere sæt bestik på borddækningen. Det bestik, som man skal bruge først, skal lægge yderst, så bestikket til forretten skal altså placeres yderst fra tallerkenen og hovedretsbestikket skal ligge inderst. Kagegafler eller skeer til desserten skal ligge over tallerkenen. Kagegaflen skal ligge med takkerne vendt mod højre, og skeen skal vende den modsatte vej.

Glas

Så er det tid til at sætte dine glas på bordet. Det er normalt, at man serverer både hvidvin og rødvin til en konfirmationsfest, og igen er der regler for, hvordan de forskellige glas skal placeres. Glassene skal stå, så gæsterne først bruger glasset yderst til højre og så bevæger sig mod venstre. Så hvidvinsglasset skal altså stå længst til højre, derefter rødvinsglas og til sidst vandglas.

Opsætningen

Det er rimeligt vigtigt, at dine gæster ikke sidder og føler sig klemt under middagen, så sørg lige for, at du har nok plads til hver gæst. Man siger, at der skal være cirka 60 centimeter ved bordet til hver gæst.

Pynt

Når alle disse ting er på plads, så er du klar til at sætte dit personlige præg på borddækningen med bordpynt.

Læs mere om

MestLæste