Pleje

10 selvbruner-tips til din konfirmation

Vil du gerne have lidt ekstra kulør, når du skal i dit smukke, hvide outfit på din konfirmationsdag? Så kan det være, at du skal have fat i en god selvbruner. Vi har samlet de ti bedste gør-det-selv-tips til en fejlfri selvbruner her!

Snart ringer kirkeklokkerne ind til konfirmation, og du skal være helt klar til at være dagens midtpunkt. Derfor vil du måske gerne være fuldstændig picture perfect til alle de billeder, du skal have taget i dit hvide outfit. Føler du, at der skal være lidt kontrast mellem konfi-outfittet og din kulør, så er det altså bare en meget bedre idé at bruge en selvbruner end at gå i solarie, som er megaskadeligt for din hud. Derfor giver vi dig de ti bedste selvbruner-tips, så du undgår selvbruner-fails på din store dag.

10 tips til den perfekte selvbruner-kulør  

1. FIND DEN RIGTIGE FARVE

Når du skal finde en god selvbruner, handler det først og fremmest om at vælge en, som passer til din hud. Ellers kommer det bare til at se unaturligt ud. Hvis du er lys i huden, er det altså meget vigtigt, at du ikke vælger en, som er for mørk, for så vil den give dig et orange skær med det samme. Selvbrunere og cremer med farve i er tit delt ind i farvekategorierne lys, medium og mørk. Hvis du er i tvivl om din hudtone, kan du spørge efter hjælp i en Matas-butik, men hvis du tænker efter, så ved du måske godt, hvilken hudtone du har?

Tip! Det er en rigtig god idé, at du tester selvbruneren et par uger før din konfirmation, så du er helt sikker på, at det er den rigtige farve til dig. 

2. FIND DET RIGTIGE PRODUKT

Der findes rigtig mange forskellige selvbrunerprodukter, men hvilket et skal du vælge? Det er faktisk lidt en smagssag, som handler om, hvad du tror er lettest for dig.

 • Selvbrunercreme er rigtig let at smøre ud, da det fungerer ligesom en bodylotion. Her er det vigtigt, at du husker at bruge en selvbrunerhandske eller i det mindste husker at vaske hænder grundigt, efter du har smurt dig ind.
 • En selvbrunerspray eller -mist har en meget tyndere konsistens, som gør det endnu lettere at få en jævn farve over hele kroppen. Den trænger også hurtigere ind i huden og tørrer hurtigt, hvilket gør, at du kan tage tøj på igen kort tid efter, du har sprayet, uden der kommer pletter. Den hurtige tørretid gør, at du skal smøre dig ind med en almindelig bodylotion en times tid efter, hvis du har tør hud. Ellers kan den tørre hud suge for meget farve til sig, og så bliver du plettet.  
 • Selvbrunerolie eller selvbrunergel er let at holde styr på og tilpasse til din egen hudfarve. De helt flydende produkter farver nemlig normalt ikke lige så meget, og derfor tager de også længere tid om at give farve og kræver flere tynde lag. Med en god selvbrunerhandske bliver resultatet superflot.
 • En selvbrunermousse har ofte lidt farve fra start, og derfor gør den det supernemt at smøre et jævnt lag ud, hvor du hele tiden kan følge med i, hvor du er nået til. En mousse er også svær at lave pletter med, fordi den hurtigt trænger ind i huden. Med mange mousser skal du bare være opmærksom på, at den skal skylles af at par timer efter, du har påført den. Derfor kan du ikke tage den på, inden du går i seng.

Tip! Selv om de forskellige former for selvbrunere har forskellige fordele, så er det også meget forskelligt fra produkt til produkt, hvor gode resultaterne bliver. Hvis du er i tvivl om et produkt, kan du altid google anmeldelser på det, inden du køber det. 

Vi har samlet nogle gode bud på selvbrunerprodukter i galleriet herunder: 

Selvbrunere til din konfirmation

3. SKAB EN GOD BUND

Selvbruner er fantastisk til at få en flot sommerglød uden skadelige solstråler, men hvis din hud er tør og trist, inden du putter selvbruner på, er det nærmest umuligt at få et flot og vellykket resultat.

Brug en god skrubbecreme til at exfoliere din hud på hele kroppen og i ansigtet. På den måde får du fjernet de døde hudceller, og din hud bliver helt klar til at blive smurt ind i selvbruneren. Du skal især være opmærksom på områder, hvor du er ekstra tør - som knæ, ankler, fødder og albuer, da det tit er her, selvbruneren kan samle sig og lave grimme pletter eller striber.

Efter du har skrubbet huden igennem, kan du smøre hele kroppen ind i en fed creme eller lotion, så du mætter huden med fugt i stedet for selvbruneren. På den måde suger huden ikke selvbrunerfarven til sig der, hvor den er tør. Det er en god idé at skrubbe og bruge masser af creme et par dage inden, du skal i gang med dit selvbruner-projekt. 

Læs også: Sådan får du fine konfirmationsnegle

4. HUSK HANDSKEN!  

Den perfekte selvbrunerkulør kræver altså scrub, fugt og den rigtige farve for din hud. Men for at kunne fordele selvbruneren ordentligt, er det næsten et must, at du også har en selvbrunerhandske. På den måde laver du ikke striber på kroppen med fingrene, og du får heller ikke de grimme brune plamager inde mellem fingrene. Handsken kan du både bruge til at smøre creme ud eller fordele en selvbrunerspray, en gel eller en mousse, og den kan købes i mange beauty-butikker.  

5. FORDEL SELVBRUNEREN JÆVNT

 • Tag alt tøj og alle smykker af, så du ikke får mærkelige pletter.  
 • Start nedefra med fødder og ben, og arbejd dig op. På den måde undgår du mærkelige mærker, når du bukker dig ned.
 • Påfør selvbruneren i mange fine og tynde lag af flere omgange i stedet for ét tykt lag. Start for eksempel med selvbruneren en uge inden, du skal konfirmeres, og tag et nyt lag på hver anden dag, indtil du har den perfekte farve.
 • Brug god tid på at putte selvbruneren på, og sørg for, at du har dækket alle steder i et tyndt lag.
 • Det bedste resultat får du, hvis du beder om hjælp til ryggen – der kan vi altså bare ikke nå selv.  

Tip! Du kan i princippet godt bruge selvbruner til kroppen i ansigtet, men en selvbruner lavet til ansigtet er tit lavet til mere tynd og sart hu som i ansigtet og på halsen. Her er det også vigtigt at skrubbe ansigtet for døde hudceller inden. 

Foto: Shutterstock

6. UNDGÅ PLETTER

Når du har påført selvbruneren, så kør et stykke fugtigt vat eller en lille klud rundt langs hårgrænsen og rundt om næsen for at undgå grimme overgange i ansigtet. Det samme kan du gøre på albuer, knæ og under armene, hvor selvbruneren har tendens til at sætte sig i pletter.

Det er desuden en virkelig god idé ikke at tage lyst eller helt nyt tøj på, efter du har taget selvbruneren på, da det godt kan smitte af. Det samme gælder med dit sengetøj, hvis du putter selvbruner på om aftenen og går i seng med det. Så er verdens bedste tip nok, at du sover i noget slidt sengetøj, som gerne må blive lidt beskidt.

Tip! Lad selvbruneren sidde et par timer eller natten over, og gå så i bad og vask den overskydende farve af. 

7. I TIMERNE EFTER …

 1. Hvis du ikke har brugt en handske, så husk at vask hænder grundigt lige efter, du har taget selvbruner på.
 2. Undgå at gøre ting, der har noget at gøre med vand, da det kan være med til at efterlade huden med pletter og striber.
 3. Vent cirka en time, efter du har taget selvbruneren på, med at lave for mange ting. Se det som en fritime, hvor du er nødt til at læse en god bog eller se din yndlingsserie.
 4. Hvis du har taget selvbruneren på om dagen, er det en god idé at gå i bad, inden du går i seng om aftenen. 

Tag testen: Hvilken konfirmationsmakeup passer til dig?

8. FUGT, FUGT, FUGT

Husk at smøre din hud godt ind i fugtighedscreme i dagene efter, du har brugt din selvbruner. Igen skal du særligt være opmærksom på tørre albuer og knæ. På den måde vil farven holde i længere tid, og du undgår samtidig, at selvbruneren skaller grimt. Er din hud fugtet (og har du ikke smurt et alt for tykt lag selvbruner på), vil farven langsomt blive pænere helt sig selv. 

9. SÅDAN GØR DU, HVIS DET GÅR GALT

Hvis du pludselig står med grimme pletter og striber på kroppen, så bare rolig! Farven er ikke permanent, og fordi farven ligger uden på huden, kan du gøre sådan her:

 • Skrub huden, så noget af farven går af. Du kan bruge skrubbecreme eller en vaskeklud, og så er det bare ind under bruseren, gør huden våd og skrub løs.
 • Smør dig godt ind i creme, så huden har masser fugt.
 • Hæld nogle dråber af selvbruner i din bodylotion og smør dig ind igen – forsigtigt – for at udligne de steder, hvor farven blev meget kraftig.

Tip! Hvis det er første gang, du giver dig i kast med selvbruner, kan det være en god idé at gøre det med en mousse eller en creme, som har lidt selvbruner i sig, og tage et meget tyndt lag på ad gangen. På den måde kan du stille og roligt opbygge farven uden ærgerlige selvbruner-fails. 

Læs også: Lav dine egne bodyscrubs

Foto: Shutterstock

10. PÅ DIN STORE DAG

På konfirmationsdagen har du forhåbentlig fået skrubbet og smurt dig til den skønneste brune farve. Men det er ikke kun kroppen, der skal forkæles med skøn glød - også dit ansigt skal stråle. Det kan du gøre ved at bruge en bronzer. Lægger du den de rigtige steder i ansigtet, kan du nemlig snyde dig til den fineste glød.

Det gør du sådan her:

 1. Hvis du synes, det er nødvendigt, kan du tage lidt foundation i hele ansigtet først.
 2. Vælg en bronzer, der ikke er alt for mørk i forhold til din hud. Det skal se naturligt ud.
 3. Læg bronzeren med en pensel langs kindbenet, tindingerne, næsen, kæbebenet, hagen og en smule på halsen. Det er på de her områder, at solen naturligt vil ramme ansigtet.

Læs også: Shine til din konfirmation: 5 makeup-tips til highlighter

Sådan her kan du lægge din bronzer og highlighter
Foto: Shutterstock

Sådan her kan du lægge din bronzer og highlighter

Læs mere om: