Konfirmand

Skal du snart konfirmeres? Og vil du gerne finde inspiration til, hvordan du skal holde din konfirmation? Så er du kommet til det helt rette sted! Læs med her. 

 

Din konfirmation bliver en dag, du vil huske for evigt. Derfor kan man ikke forberede (og glæde) sig nok til sin konfirmation. Men måske har du endnu ikke helt styr på tøj og makeup til den store dag eller Blå Mandag, eller også har du måske bare lyst til at blive forkælet og gå lidt konfi-shoppe-amok til et hyggeligt event? Her på siden holder vi dig opdateret med de nyeste konfi-trends og fede events, så du kan gå og hygge dig med forberedelserne til din konfirmation, helt uden at stresse. 

Udvalgt af redaktionen

Indholdet fortsætter under annoncen

5 hurtige om konfirmation: 

 1. Selve ordet 'konfirmation' stammer fra det latinske ord 'confirmatio', som betyder 'bekræftelse'. I store træk betyder det, at du ved konfirmationstjenesten i kirken bliver bekræftet som Guds barn, ligesom du gjorde dengang, du blev døbt. Denne gang bekræfter du bare selv, at du stadig vil leve i den kristne tro. Og dermed træder du i overført betydning ind i de voksenes rækker, ved selv at tage den beslutning. 
   
 2. Du er nødt til at være døbt, hvis du gerne vil konfirmeres i kirken. Når du bliver døbt som baby, bliver du velsignet i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn, og præsten siger, at du nu er Guds barn. Fra den dag er du en del af den danske kirke og det kristne samfund. Hvis du ikke er blevet døbt, da du var baby, så skal du slet ikke panikke. Der er ingen aldersbegrænsning på at blive døbt, og hvis du gerne vil konfirmeres, men ikke er blevet døbt, så kan du få præsten til at arrangere en dåb for dig, inden du bliver konfirmeret. 
   
 3. Normalt bliver du konfirmeret, når du er teenager – det vil sige i 13 til 15 års alderen – og i gamle dage symboliserede det, at et barn nu var blevet voksent. 
   
 4. For at blive konfirmeret skal du gå til det, man kalder konfirmationsforberedelse. Konfirmationsforberedelse bliver typisk lagt ind i dit skoleskema, og sammen med din klasse skal du have undervisning i kristendom af jeres præst.
   
 5. En helt særlig detalje ved konfirmationen er de hvide kjoler og skjorter. Det er en tradition, men slet ikke et must, så hvis du vil have en anden farve på, er det også helt okay! Tilbage i oldtiden symboliserede den hvide farve renhed og fest. Det hvide tøj blev brugt, når man skulle til fest og derfor ikke skulle være svedig og beskidt, som man blev, når man arbejdede.

 

Forskellen på kristen konfirmation, humanistisk konfirmation og nonfirmation

Nonfirmation

I gamle dage blev nonfirmation kaldt 'en borgerlig konfirmation', som var navnet for en ungdomsfest, som man holdte, hvis man ikke ville konfirmeres, men stadig gerne ville fejre, at man nu var ved at blive voksen. Der findes faktisk flere måder, du kan holde din nonfirmation på. Du kan vælge at holde en stor fest for venner og familie, som ligger samme dag som dine klassekammerater skal konfirmeres i kirken. På den måde får du den samme fornemmelse af konfirmationen, bare uden det kirkelige, hvis du ikke føler, at du er kristen. Konfirmation og nonfirmation har det tilfælles, at det er en fejring af, at du går fra at være barn til at være voksen, og den overgang behøver ikke at være forbundet med religion. Når du bliver nonfirmeret, kan du holde festen lige præcis som du gerne vil, og på den måde gøre det på en lidt mere utraditionel måde. Læs mere om nonfirmation her. 

Humanistisk konfirmation

En anden form for nonfirmation, er at blive konfirmeret gennem en forening, som tilbyder alternative måder at blive nonfirmeret på. Der findes flere af sådan nogle foreninger i Danmark, men den mest kendte, er nok Humanistisk Samfund, som tilbyder unge at at blive humanistisk konfirmeret. Her går du til undervisning, der minder lidt om at gå til præst, men i stedet lærer man om livssyn, refleksion og andre emner, som giver dig nogle af de samme ting, som præsten ville have gjort – bare uden kristendom og kirke. Når dine venner holder konfirmation i kirken, holdes der en fælles fest for de elever, som har været med til undervisningen, og det er en ceremoni på linje med gudstjenesten i kirken. Læs mere om Humanistisk Konfirmation her. 

Kristen konfirmation

Konfirmation er en form for dåb nummer to, og den stadig mest populære måde at fejre overgangen fra barn til voksen på. Da du blev døbt, sagde dine gudfar eller -mor ja til at lære dig om den kristne tro, og nu da du er blevet teenager, skal du så vise, at du kender til trosbekendelsen og kristendommen. Ved konfirmationen giver Gud dig igen sit ja til, at han vil være med dig i medgang og modgang, ligesom han gjorde, da du blev døbt. Det er altså ikke kun, som mange tror, konfirmanden, som bekræfter sin kristne tro ved konfirmationen, men også Gud, som endnu engang bekræfter konfirmanden som sit barn i kirken og i kristendommen. Læs mere om, hvorfor man bliver konfirmeret her. 

Foto: Shutterstock